چه مواقعی حکم جلب صادر می شود ؟
شرایط گرفتن حکم جلب چیست ؟

حکم جلب زمانی صادر می شود که متهم دین خود را نپردازد .
اولین مسئله ای که در رابطه با حکم جلب و جود دارد ، این است که لفظ درست حکم جلب در واقع قرار جلب یا دستور جلب است. زیرا حکم به معنای رای صادر شده توسط دادگاه است در صورتی که قرار جلب رای نیست بلکه دستور است.
حکم جلب در رابطه با پرونده های حقوقی مانند مسائل و اختلافات مالی و طلاق و مهریه و … به راحتی صادر نمی شود ومدت زیادی طول می کشد تا به مرحله ی اجرای رای و صدور حکم جلب برسد اما در رابطه با پرونده های کیفری مانند سرقت و کلاهبرداری و … قرار جلب سریعتر صادر می شود .نکته ی حائز اهمیت این است که ما دادخواست قرار جلب نداریم یعنی شما نمی توانید به دادگاه مراجعه کنید و برای کسی در خواست قرار جلب نمایید ، صدور قرار جلب در پرونده های حقوقی و کیفری متفاوت است .
حکم جلب در پرونده های حقوقی :
در پروندههای حقوقی بعد از اینکه فرد برای گرفتن هر نوع طلب مالی خود به دادگاه مراجعه کرد و حکم قطعی محکومیت بدهکار صادر شد باید از دادگاه در خواست اجرای حکم نماید. پس از انجام دادن این کار باید مالی را از اموالی که متعلق به فرد بدهکار است به دادگاه معرفی کند.
با استناد به ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی ابتدا بدهکار را به دادگاه می خواهند و اگر مال نداشت که مبلغ دینش را بپردازد، دستور جلبش را صادر میکنند. نحوه ی اجرای این قانون در پرونده های حقوقی برای تمامی محکومیت های مالی یکسان است.
حکم جلب در پروند ه های کیفری :
قرار جلب در پرونده های کیفری دستوری است که قاضی پرونده در مراحل مختلف برای دستگیری اشخاص صادر میکند.
درنتیجه قرار جلب در دو صورت صادر میشود:
۱- گاهی قاضی دادگاه در طول اجرای حکم برای اینکه فرد را مجبور به اجرای حکم نماید قرار جلب صادر میکند.
۲- گاهی اوقات قاضی برای رسیدگی به حکم و انجام بررسی و تحقیقات بیشتر دستور جلب شخصی که از او شکایت شده را صادر میکند.
در مورد دوم هنوز معلوم نیست که فرد متهم است یا خیر و چون دلایلی مبنی بر متهم بودن او وجود دارد قاضی این قرار را صادر میکند.
هر قاضی فقط در حوزه قضایی خود میتواند دستور جلب متهم را صادر کند و در صورتی که متهم در خارج از حوزه ی قضایی مربوط به قاضی قرار داشته باشد باید به حوزه ی قضایی دیگر نیابت بدهد.
قرار جلب نیز به دو صورت اجرا میشود: ۱- عادی ۲- سیار
قرار جلب عادی :
اگر قاضی پرونده دستور جلب را به یک کلانتری خاص ابلاغ کند به این نوع قرار، قرار جلب عادی می گویند .
قرار جلب سیار :
اگرقاضی دستور جلب رابه همه کلانتریهایی که در حوزه قضایی او هستند بدهد به این نوع قرار ، قرار جلب سیار می گویند .
اگر خواهان در داگاه اعلام کند که آدرس محل زندگی خوانده را میداند قرار جلب عادی صادر می شود ،اما اگر نشانی شخص را نداند یا شخص متواری شده باشدخواهان باید موضوع را به اطلاع دادگاه برساند تا قرار جلب سیار صادر شود.
مدت اعتبار قرار جلب :
قرار جلب دارای مهلت مشخص است ودر صورتی که تا زمان سر رسید قرار جلب موفق به بازداشت متهم نشده باشند ، باید قبل از تمام شدن تاریخ آن قرار جلب را تمدید کند در غیر اینصورت اعتبار قرار جلب از بین خواهد رفت .
امیدواریم با این مقاله متوجه شده باشید که چه مواقعی حکم جلب صادر می شود .
برای ارتباط با وکلای پایه یک دادگستری عدل پارسیان میتونید روی عبارت وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید .
” موفق و پیروز باشید “