سوالات متداول
گاها برای شما پیش امده که در مسائل روزمره نیاز به دانستن یک نکته حقوقی داشته باشید.
مفتخریم که با گرداوری سوالات متداول حقوقی با صداقت به شفاف سازی این مطالب پرداختیم ،تا با مطالعه و دانستن انها بتوانید مشکل خود را بدون مراجعه به مرکز خاصی یا دریافت مشاوره برطرف کنید .
مضافا آنکه از نحوه پاسخ دادن در بخش سوالات متداول می توانید به ارزیابی اطلاعات ما بپردازید و جملات اشتباهی که در عرف جامعه در رابطه با وکالت رواج پیدا کرده اگاهی پیدا کنید
وکیل خوب یا بهترین وکیل چه کسی است ؟
وکیل خوب و معتبر یا بهترین وکیل ، وکیلی است که ادله و مستندات مراجعه کننده را بخواهد و انها را بررسی کند بعضا ممکن است چندین روز زمان ببرد. سپس اطلاعات پرونده را در اختیار وی قرار داده همچون انکه بگوید با چه عنوانی طرح دعوا کند -ایا دعوای حقوقی مطرح کند یا کیفری-میزان پیروزی وی در پرونده به چه میزان است و نهایتا به مراجعه کننده حق انتخاب دهد.به همین جهت مشاوره تلفنی،پرسیدن سوالات کلی از افراد مختلف،جستجو در اینترنت کافی نیست وبعضا مشاوره اشتباه باعث طرح دعوای اشتباه و در نهایت هدر رفت هزینه و وقت و گاهی از دست دادن طرح دعوای درست و تضییع حق شما می شود.
اگر مراجعه کننده با وکیل دادگستری صادق نباشد و اطلاعات ناقص یا دروغین به وی بدهد یا اسناد جعلی ارائه دهد در دعوا به نتیجه نخواهد رسید .
هزینه هایی که یک پرونده ممکن است داشته باشد چیست؟
– هزینه دفتر خدمات قضایی
– هزینه دادرسی هر مرحله
– هزینه کارشناسی
– هزینه سفر وکیل به شهری که می خواهد طرح دعوا کند به تعداد دفعات لازم
– هزینه خسارات احتمالی در خصوص تامین خواسته یا دستور موقت
– هزینه تمبر و مالیات وکیل و حق الوکاله وکیل برای هر مرحله
هیچکدام از هزینه ها قابل چشم پوشی نیست .
ایا وکلایی که قبلا قاضی بازنشسته بودن یا وکلای سن بالا ،برای انجام وکالت بهتر هستند؟
مردم اشتباها فکر می کنند وکیلی که قاضی بازنشسته باشد بهتر می تواند پرونده انها را انجام دهد اما اصولا اینطور نمی باشد.وظیفه قضات با وظیفه وکلا متفاوت است.قاضی، دفاعیات و لوایح و ادله و مستندات طرفین دعوا را که وکلای انها و یا خود انها به دادگاه ارائه دادند ،بررسی می کند و براساس انها رای صادر می کند اما وکیل باید مسلط به قوانین باشد تا بتواند با استفاده از ان،قاضی را مجاب نماید و باید فن بیان داشته باشد تا تخصصی و دقیق صحبت و تنظیم لوایح کند.با این اوصاف، صرف قاضی بازنشسته بودن به معنای وکیل بهتری بودن نیست .قضات بعد از بازنشستگی با استفاده از قانون، بدون دادن امتحان وکالت، وارد این حرفه می شوند.
افرادی که سن بالایی دارند و وکیل هستند هم به معنای با تجربه بودن و سابقه وکالت داشتن،نیست زیرا براساس قانون سن ورود به عرصه وکالت از ۲۴ سال می باشد.کسی که فرضا سنش ۴۰ سال هم هست می تواند وارد عرصه وکالت شود و تازه کار باشد .
در تبلیغات ،واژه ی "مشاوره رایگان" را زیاد دیده اید،ایا بسنده کردن به ان کافی است؟
معمولا گفتن عبارت” مشاوره رایگان” صرفا برای جذب موکلین است و مشاوره به صورت کامل یا تخصصی و دقیق نمی باشد.در این نوع مشاوره،اطلاعات کلی را در اختیار مخاطب قرار می دهند و سعی می کنند آنها را مجاب به حضور کنند . لذا اصولا این نوع مشاوره توصیه نمی شود .معمولا مشاوره رایگان توسط وکیل دادگستری انجام نمی شود و باید مراقب بود که چه کسی به شما مشاوره می دهد.
ایا اصطلاح “وکیل ارزان “ درست است؟
کسانی که دنبال وکیل ارزان هستند باید مراقب باشند.وکلا یا موسساتی که عبارت وکیل ارزان را به کار می برند قابل اعتماد نیستند. زیرا اصولا وکیل ارزان ،وکیل تخصصی و با تجربه نیست و کار را بی کیفیت انجام می دهد. چون کار برایشان اهمیت ندارد و ممکن است با طرح دعوای اشتباه حقوق موکل را تضییع کند .گرفتن مبلغ زیر تعرفه، انگیزه کار کردن را از ان دسته وکیل می گیرد.وکلای دادگستری موظف هستند حداقل برابر با تعرفه جدید ،حق الوکاله دریافت کنند .چون معادل ان مالیات می دهند .بعضا افرادی که قرارداد زیر تعرفه می بندند در حین کار به بهانه های مختلف هزینه های هنگفتی را دریافت می کنند.
چگونه می توان وکیل رایگان گرفت؟
کسانی که هزینه گرفتن وکیل دادگستری را ندارند می تواند به اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری مرکز واقع در تهران – خیابان سعدی شمالی – پایین تر از بیمارستان امیر اعلم – رو به روی مسجد قائم – ساختمان ۲۵۰،طبقه ۸ مراجعه کنند .
حق الوکاله وکیل چه میزان است؟
اگر طبق تعرفه باشد برابر با ایین نامه تعیین شده مصوب ۱۳۹۹ . در غیر این صورت براساس توافق است .
ایا وکیل باید نتیجه بگیرد تا موکل حق الوکاله را پرداخت کند؟
از تصورات نادرست جامعه این است که وکیل زمانی باید حق الوکاله خود را بگیرد که پرونده را برنده شود و نتیجه ای حاصل شود در حالی که اداره مالیات در ابتدای انجام پرونده ، مالیات ان کار را برای وکلا لحاظ می کند چه دعوا نتیجه بخش باشد چه نباشد مضافا انکه وکیلی که تعهد به نتیجه بکند تخلف است و چنین چیزی قانونی نیست .همانطور که قوه قضاییه در ابتدای امر هزینه رسیدگی به پرونده را از فردی که دعوایش در مرجع قضایی مطرح شود اخذ می کند ، وکیل نیز مستحق دریافت کل حق الوکاله در ابتدای کار هست .
طرح یک دعوا چند مرحله دارد؟
در دعاوی حقوقی ابتدا قاضی بدوی به دعوا رسیدگی و رای خود را صادر می کند و اصولا این رای قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است ،بعد از رسیدگی دادگاه تجدیدنظر و صدورای قطعی ،رای به مرحله اجرا می روند و پروسه اجرا شروع می شود.به طور کلی یک دعوا سه مرحله دارد اما در برخی دعاوی،مرحله فرجام خواهی و صدور رای نهایی هم وجود دارد.دعاوی کیفری نیز مشابه دعاوی حقوقی هستند اما در ابتدا ممکن است پرونده به شورای حل اختلاف رفته و بعد به کلانتری و بعد به دادسرا و نهایتا به دادگاه برود.
افراد ایرانی که خارج از ایران هستند چگونه می توانند در ایران طرح دعوا کنند؟
اتباع ایرانی خارج از کشور میتوانند از طریق لینک زیر نسبت به اعطای وکالت اقدام کنند
http://www.daftar.org/forms/fees/vekalat.pdf
افراد ایرانی خارج از کشور چه طوری می توانند برای طرح دعاوی خود در ایران در سامانه ثنا ثبت نام کنند؟
قبلا امکانی برای افراد ایرانی خارج از کشور در ثبت نام سامانه ثنا از راه دور پیش بینی نشده بود اما به تازگی افرادی که خارج از کشور هستند نیز میتوانند از طریق تارنمایinternational.adliran.ir نسبت به ثبت نام ثنای خود اقدام کنند.
ایا اصطلاح وکیل خانواده یا وکیل ملک درست است ؟
مردم زیاد از این واژه ها استفاده می کنند . و جزؤ اصطلاحات اشتباه رایج در بین عموم است .درحالی که در ایران،اختصاص وکالت به انجام امر خاص وجود ندارد . بعضا وکلا در یک زمینه،بیشتر فعالیت می کنند و اصطلاحا می گویند تخصص ما خانواده یا ملک یا ..است.
رای غیابی به چه معنا است؟
اگر شخصی که در رای محکوم شده است نه ابلاغ وقت رسیدگی به دست وی رسیده باشد و نه در جلسه حاضر شود و نه لایحه دفاعیه بدهد اصطلاحا می گویند رای غیابی است .
ایا موکل می تواند بدون حضور در دفتر ، به وکیل وکالت دهد؟
با الکترونیکی شدن قرارداد ها چنین چیزی متصور است و موکل به راحتی می تواند قرارداد بین خود و وکیل را مطالعه و ان را امضا نماید .
تعهدات یک وکیل دادگستری چیست؟
باید اطلاعات کامل را در مورد پرونده به مراجعه کننده بدهد .
وی را از نحوه اقدامات خود اگاه سازد .
میزان موفقیت در پرونده را به وی بگوید .
روند کار را به او بگوید .
ارای صادر شده را در اختیار وی بگذارد.
ایا وکیل در تعیین اوقات رسیدگی دخیل است؟
خیر،این مورد از حدود اختیارات دفتر شعبه رسیدگی کننده است و وکیل دادگستری حق مداخله در ان را ندارد.
کسانی که سرعت در پرونده را تضمین میکنند قابل اطمینان نیستند .
ایا حضور خود شخص در مراجع قضایی الزامی است؟
در دعاوی حقوقی با داشتن وکیل،حضور شخص در دادگاه الزامی نیست مگر انکه از نظر قاضی حضور شخص ضروری باشد.در دعاوی کیفری با توجه به اینکه بحث جرم و مجازات مطرح است حضور شخص نیز در برخی موارد ضروری است .در صورتی که حضور ضروری باشد و فرد حاضر نشود امکان صدور رای به ضرر وی زیاد است .
افرادی که وکیل می گیرند چه تعهداتی در قبال وکیل دارند ؟
-ادله و مدارکی که وکیل برای انجام کارشان لازم می داند را تهیه و در اختیار وی بگذارند.
-هر گونه همکاری که وکیل در جهت پیروزی پرونده لازم می داند انجام دهند.
-اطلاعات پرونده را صادقانه و دقیق در اختیار وکیل بگذارند در غیر این صورت هر گونه پنهان کاری به ضرر خودشان خواهد بود.
-ابلاغیه ها را در زمان مقرر انجام دهند زیرا انجام کارهای غیر قضایی بر عهده وکیل نمی باشد.
-هزینه های مربوطه را در زمان مقرر پرداخت نمایند ،مسئولیت عدم پرداخت بر عهده خودشان است.
-ارامش خود را حفظ کنند و کار وکیل خود را از طریق سامانه ثنا پیگیری کنند و فقط از ساعت ۱۵ تا ۱۹ تماس تلفنی بگیرند.
چه زمانهایی می توان با وکیل تماس گرفت؟
ما هر روند و پیشرفتی که در پرونده اتفاق می افتد را به گوش موکل می رسانیم و نیازی به پیگیری مدام موکلین نمی باشد .در صورت نیاز ،موکل می تواند روند کار پرونده خود را از طریق سامانه عدل ایران پیگیری کند .در غیر از موارد فوق پرونده روندی نداشته و منتظر اقدامات دادگاه است .این بدین معنا نیست که وکیل پیگیر پرونده نبوده بلکه رسیدگی به پرونده ها توسط شعبه در وقت رسیدگی یا نظارت قرار می گیرد و باید منتظر ان زمان بود و گاها ممکن است پرونده روی میز قاضی باشد اما به دلیل حجم زیاد پرونده ها ،قاضی به ان ترتیب اثر ندهد و امثالهم .در صورت “ضرورت”،عصر ها از ساعت ۱۵ تا ۱۹ بجز پنج شنبه و جمعه و ایام تعطیل می توانید با وکیل تماس داشته باشید ،اگر امکان پاسخ نبود سوال خود را در قالب پیامک ارسال فرمایید.
پروسه قضایی چقدر زمان بر است؟
به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و کسانی که زمانی معین را به مراجعه کننده می دهند افراد قابل اعتمادی نیستند(همچون اخذ طلاق توافقی در یک هفته).اما رویه قضایی نشان داده است که از چندین ماه تا چندین سال طول می کشد بجز برخی دعاوی همچون اخذ دستور تخلیه .
نحوه رای دادن قاضی به چه صورت است؟
قاضی بر اساس عنوان دعوا و ادله و مستنداتی که اصل ان را رویت کرده است و صحبتهای تخصصی وکیل و مواد استنادی ،رای خود را صادر می نماید . وکیل هیچ گونه دخالتی در اینکه قاضی چه رایی را صادر می کند،ندارد . افراد یا موسساتی که برای جذب پرونده ها از عبارات “تضمین نتیجه”یا ”بیمه پرونده”یا “ تعهد به نتیجه” یا “ حق الوکاله در پایان کار” استفاده می کنند ،قابل اعتماد و مورد تایید نیستند .
چه فرقی دارد اینکه شخصا طرح دعوا کنیم یا وکیل طرح دعوا کند؟
خیلی از افراد از طریق پرس و جو و گرفتن مشاوره به صورت کلی و غیر دقیق از هر شخص ،شخصا طرح دعوا می کنند و به نتیجه دلخواه خود نمی رسند سپس به وکیل مراجعه می کنند و تلاش می کنند که با طرح دعوای صحیح اوضاع را به حالت دلخواه بر گردانند.در خیلی از این موارد علاوه بر اینکه وقت انها هدر رفته، باید هزینه هنگفتی بدهند و گاها دیده می شود با صدور رای قطعی به ضررشان، به خودشان خسارت وارد می کنند و ممکن است دیگر نتوانند طرح دعوای صحیح کنند و برای همیشه متضرر شوند .
ایا صرفا گرفتن مشاوره تخصصی از وکیل دادگستری کافی است یا با اعطای وکالت کلیه پروسه قضایی را به وی بسپاریم؟
اگرچه مشاوره تخصصی امری واجب است و مراجعه کننده می تواند از روند کار اگاه شود اما کافی نیست زیرا وکیل حرفه ای دادگستری با استفاده از مواد قانونی که ممکن است در اثنای جلسه لازم شود و تخصصی صحبت کردن با قاضی می تواند وی را مجاب نماید. این کار از عهده مراجعه کننده خارج است و ممکن است قاضی را از اصل موضوع دور کند. توصیه می شود پروسه قضایی توسط وکیل دادگستری انجام شود .
آیا فقط برای طرح دعوا به وکیل دادگستری مراجعه می شود؟
خیر.برای انکه از طرح دعاوی احتمالی جلوگیری شود،می توان برای تنظیم قراردادها به وکیل مراجعه نمود . در اینصورت با تخصصی کردن قراردادهایتان با خیال اسوده با اشخاص و شرکت ها همکاری داشته باشید .
ثبت ثنا چیست؟
ابلاغیه های مراجع قضایی قبلا از طریق ارسال اوراق به ادرس اشخاص یا سازمانها صورت می گرفت.با طراحی این سامانه و ثبت نام در ان، اوراق به صورت الکترونیکی ابلاغ می شود.کسی که می خواهد طرح دعوا کند مکلف است در این سامانه ثبت نام نماید .
دفاتر خدمات قضایی چیست؟
جایی که دادخواست ها و شکوائیه ها را ثبت و به مراجع قضایی مرتبط ارسال می کنند .
فرق دادخواست یا شکوائیه در چیست؟
دادخواست فرم چاپی است که در دعاوی حقوقی از ان استفاده می شود.شکوائیه نیز در دعاوی کیفری کاربرد دارد .
فرق دعاوی حقوقی با کیفری در چیست؟
در دعاوی کیفری بر خلاف دعاوی حقوقی به بحث جرم و مجازات ها و کیفر می پردازند .
فرق دادسرا با دادگاهها در چیست؟
دادسرا مرجع رسیدگی به دعاوی کیفری است .دادگاهها مراجع رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری هستند .
چه کسی می تواند در مراجع قضایی طرح دعوا کند؟
فقط وکیل دادگستری یا اصیل می تواند طرح دعوا کند. کسی که وکالت اداری دارد امکان طرح دعاوی را ندارد .
ایا کودکان می توانند طرح دعوا کنند؟
در جرایمی همچون کودک ازاری و ..از طریق دادستانی می توانند طرح دعوا کنند .
ایا هرکسی همچون پدر یا مادر یا همسر می تواند برای پیگیری پرونده شخص دیگر به شعبه دادگاه رسیدگی کننده مراجعه کند؟
خیر ،فقط وکیل دادگستری و اصیل حق پیگیری را دارند .
در کجا باید طرح دعوا کنیم؟
در کلان شهر ها با توجه به اینکه هر مرجع قضایی به دعاوی بعضی مناطق شهرداری رسیدگی می کنند بنا به انکه موضوع دعوا چه باشد و در کجا باشد ، مرجع صالح تعیین می شود .
اگر رایی صادر شود و کسی که در ان محکوم شده ان را قبول نداشته باشد، حق اعتراض دارد؟
اصولا حق اعتراض دارد. باید دقت کرد که این اعتراض دارای مهلت است و اگر زمانش سپری شود قابل اعتراض نخواهد بود .
از کجا بفهمیم کسی علیهمان طرح دعوا کرده یا خیر؟
اگر در سامانه ثنا ثبت نام کرده اید کلیه دعاوی که شخصی در ایران علیه شما مطرح می شود در سامانه شما قرار می گیرد.اگرسامانه ثنا ثبت نام نکرده اید باید به دفاتر رایانه در هر مرجع قضایی مراجعه کنید .
چند نوع وکیل دادگستری داریم ؟
دو نوع وکیل دادگستری داریم .وکیل دادگستری که تحت نظارت نهاد کانون وکلای دادگستری فعالیت می کند و وکیل دادگستری که زیر مجموعه قوه قضاییه است البته بنا به ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه از سال ۱۳۸۳پذیرش وکیل دادگستری توسط ان ارگان قانونی نیست.برای تشخیص این دو نوع وکیل ،به ارمشان توجه کنید .
تامین خواسته چیست؟
برای انکه حق کسی که طرح دعوا می کند حفظ شود قانون به وی اجازه داده تا از اموال کسی که علیه وی طرح دعوا می کند توقیف نماید البته به شرطی که وجهی را که قاضی دادگاه تعیین می کند را در فرجه قانونی مقرر به صندوق دادگستری واریز نماید .
وکیل دادگستری در تعیین مبلغ دخیل نیست و تماما برعهده قاضی است .
اگر شخصی علیه دیگری طرح دعوا کند و حکم به ضرر کسی که طرح دعوا کرده صادر شود ایا مجدد میتواند همان دعوا را علیه همان شخص طرح کند؟
در دعوایی حقوقی اصولا بستگی به نوع رایی که قاضی صادر می کند دارد.در دعوای کیفری نمی تواند مجدد همان دعوا را علیه همان شخص با همان دلیل طرح کند .
اگر متهم در دعوای کیفری پیروز شود ایا می تواند علیه شاکی دعوای اعاده حیثیت مطرح نماید؟
دعوای اعاده حیثیت در قوانین جزایی نداریم.
ایا طلاق ظرف یک هفته امکان پذیر است؟
خیر،به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.کسانی که چنین تبلیغاتی دارند قابل اعتماد نیستند.
نحوه ثبت نام در سامانه ثنا به چه صورت است ؟
باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه شود